Header Internationalisering

INTERNATIONALISERING

REIZEN

ITALIË

De Italiëreis van OLVO is een instituut. Reeds meer dan 50 jaar trekt OLVO tijdens de paasvakantie richting Italië, om er in contact te komen met de bronnen van onze westerse cultuur. De reis wordt ingericht voor de zesdejaars. Ze is een waardige afsluiter van zes jaar humaniora en staat open voor alle richtingen van onze school.

Deze reis bestaat niet louter uit het bezoek van kerken en musea. Wij proberen onze leerlingen in contact te brengen met alle aspecten van de Italiaanse cultuur.

College Petrus En Paulus Onze School Italie

De nadruk ligt op de Toscaanse kunststeden (Pisa, Firenze, Siena, San Gimignano) en Rome. Ook het zuiden wordt bezocht (Pompei en de Vesuvius). Doordat we drie volle dagen in Rome zijn, krijgen de leerlingen een gedetailleerd beeld van de hoofdstad. In Rome logeren we in een hotel aan het strand, zodat de leerlingen zich na een dag van bezoeken, kunnen ontspannen met een duik in de Tyrreense zee.

GAMBIA
College Petrus En Paulus Onze School Gambia

Het Gambiaproject bestaat op onze school reeds vanaf het jaar 2004 en is daarmee één van de eerste uitwisselingsprojecten die onze school rijk is.

Waar in de beginperiode met een beperkte delegatie aan de uitwisseling werd deelgenomen is dit sinds 2008 anders. Jaarlijks bezoeken een veertigtal leerlingen onze twee zusterscholen in Banjul, de hoofdstad van Gambia. Het Sint-Augustines SSS en UBS hebben net zoals onze school ook al een rijke traditie achter de rug.

De uitwisselingen kennen een zeer divers programma: de leerlingen volgen enkele lessen mee, bezoeken de leerlingen bij hen thuis, nemen deel aan sportwedstrijden en nodigen hen mee uit op de talrijke excursies in het land. Voor de leerlingen is de ervaring overweldigend: niet alleen zijn ze met een grote groep vrienden bijeen, ze leren ook op een zeer directe manier het leven kennen in subsaharaans Afrika. Topervaringen zijn de familiebezoeken, de tocht naar de savanne en het eigen potje (leren) koken en de bootreis naar Kunta Kinta Island waar de lokale geschiedenis van de slavernij centraal staat.

Water, elektriciteit, voedsel, tijd: allemaal voor ons evidente dingen waar je nooit bij stilstaat maar in dit verre land is dit allerminst. Ook worden de leerlingen getroffen door de ongedwongen vriendelijkheid. Mensen begroeten elkaar op straat en gaan zeer graag een vrijblijvend gesprek aan. Ook voor de leerkrachten is dit een buitenkans om mee te maken. Tot nu toe hebben al een twintigtal collega’s deze ervaring kunnen delen. Het Gambiaproject kadert in de Stedenband die de stad Oostende heeft opgezet met Banjul. De reis is bedoeld voor leerlingen van de derde graad.

PARIJS

De Parijsreis van het Onze-Lieve-Vrouwecollege is een echte klassieker. Jaarlijks bezoeken we vier dagen lang de lichtstad.

Op het programma staan onder andere wereldbefaamde musea zoals het Louvre, het Musée d’Orsay en het Centre Pompidou, wandelingen doorheen de mooiste wijken (de Quartier Latin, het kerkhof van Père Lachaise, La Défense) en een bezoek aan het kasteel van Versailles. De leerlingen worden steeds persoonlijk gegidst door ervaren leerkrachten. De sterkte van deze vrijwillige studiereis is de aangename en leerrijke afwisseling tussen cultuur en ontspanning. Naast een vrije avond wonen we ook telkens een toneelstuk of musical bij.

Kortom, een citytrip om nooit meer te vergeten!

College Petrus En Paulus Onze School Parijs
AMSTERDAM
College Petrus En Paulus Onze School Amsterdam

Ditmaal schrijden we dwars door de wereld. Elke stap is een terechte beslissing. De vonken spatten ervan af. De tred van de Verhevenen. Ze zouden een renaissance-schilder in de teletijdmachine van Professor Barabas moeten smijten om dit schouwspel hier met houtskool vast te leggen en dan terug moeten flitsen zodat hij het in zijn eigen tijd zou kunnen uitwerken in zijn atelier. Desnoods met hulp van een paar van zijn leerlingen, maar wel onvermeld. Dat werk zouden ze dan in het Rijks op mogen hangen. In de buurt van de Nachtwacht. Gewoon het zaaltje ernaast of iets. Zodat mensen met vermoeide benen even plaats zouden kunnen nemen en overdonderd kunnen raken door de schoonheid. (uit: Pepijn Lanen, Naamloos)

De jaarlijkse schoolreis van de vijfdes naar Amsterdam is altijd een beetje een afspraak met de geschiedenis, en met hun eigen vermoeide benen. Het programma zit alvast boordevol maar de rugzak moet nog gevuld: de leerlingen worden in Amsterdam slechts gedwongen om met een open blik te kijken en elke impuls die het stadsbeeld hen aanreikt, gretig (doch steeds op hun hoede) aan te nemen.

Op het Museumplein is Vincent van Gogh hun ervaren gids. Hij is de eeuwige overgangsfiguur tussen oud en nieuw, de grens waarop ook de stad zelf balanceert. Er valt nog steeds geen enkel grijs haartje in Van Goghs baard te ontwaren, en dat mag een wonder heten: over zijn leven weten we vrijwel alles en toch blijft hij fascineren, als een goed bewaard geheim.
Aan geheimen geen gebrek in Amsterdam: de stad is haar eigen mysterie, laat zich slechts trapsgewijs ontdekken. Maar in het schrijden zelf schuilt de schoonheid. We zouden een renaissanceschilder in de arm moeten nemen om dat hele idee vast te leggen. Of gewoon een leerling met een smartphone, en die vooral niet onvermeld laten.

UITWISSELINGEN

ROEMENIË - HANDS ON BRASOV

De uitwisseling tussen het Onze-Lieve-Vrouwecollege Oostende en school in Brasov (Roemenië) is specifiek gericht op de leerlingen van het zesde jaar humane wetenschappen.

In september verwelkomen we Roemeense leerlingen in Oostende, om dan in het voorjaar met de klas naar Roemenië te trekken.

De uitwisseling streeft meerdere doelstellingen na. We leren een totaal andere Europese cultuur van binnenuit kennen. We maken vrienden en vriendinnen uit een voormalig Oostblokland, en leren hun cultuur en tradities van heel nabij kennen. Elk jaar ontstaan hechte vriendschapsbanden tussen de groepen.

College Petrus En Paulus Onze School Roemenie

Samen met de Roemeense leerlingen – die een gelijkaardige richting volgen – voeren de leerlingen een gemeenschappelijk onderzoek uit. Ze stellen samen goede onderzoeksvragen op en werken hard om die te beantwoorden. In Roemenië worden de resultaten aan een breed geïnteresseerd publiek voorgelegd. De onderwerpen houden steeds verband met de onderwerpen die in de richting aan bod komen.

De uitwisseling heeft ook een duidelijke sociale dimensie. We werken samen met onze partners ter plaatse activiteiten uit voor de meest kwetsbare bevolkingsgroep in Roemenië: kinderen die op jonge leeftijd door ouders verlaten zijn, kinderen met een beperking, Roma-kinderen. De leerlingen bereiden dit grondig voor en zorgen er via allerhande activiteiten voor dat ze ter plaatse ook een financiële bijdrage kunnen leveren.

Meer informatie over het Roemeniëproject kan je terugvinden op www.handsonbrasov.be

CARIGNANO
College Petrus En Paulus Onze School Carignano

Voor de leerlingen Latijn van de derde graad richt OLVO een uitwisseling in met het “Liceo Scientifico N. Bobbio te Carignano (N. Italië, bij Torino).

Deze uitwisseling gebeurt op basis van het vak Latijn. De voertaal is Engels.

Naast de studie van het Latijn zijn er bezoeken en uitstappen.

Kennismaken met een vreemde cultuur beschouwen wij als een enorme verrijking. De uitwisseling is niet zomaar een toeristische trip zoals de Italiëreis, maar een echt cultuurbad. De leerlingen verblijven in gastgezinnen en leren dus hoe Italianen eten, denken en leven.

De Italiaanse leerlingen organiseren een rondleiding en spelen gids in Carignano(mei). De Vlaamse leerlingen doen hetzelfde, wanneer de Italiaanse leerlingen naar Oostende komen (september).

De Italianen en Vlamingen kunnen, lang voor de eigenlijke uitwisseling begint, met elkaar kennismaken via Facebook. De ervaring leert dat op deze uitwisseling duurzame vriendschapsbanden gesmeed worden.

CHINA

Internationaal uitwisselingsproject met Shaoxing Senior High school in de Zhejiang provincie, China.

Met de wetenschappen wiskunde van het vijfde jaar trekken we sedert 2012 jaarlijks met een tiental leerlingen naar China tijdens de paasvakantie. In hetzelfde kalenderjaar ontvangen onze leerlingen hun Chinese uitwisselingsstudent en bieden logement aan.
In 2017 ondertekenden beide scholen een vernieuwd uitwisselingscontract voor onbepaalde duur. Hierdoor wordt binnen de richting wetenschappen wiskunde de China reis een vaste waarde.

College Petrus En Paulus Onze School China

Het uitwisselingsproject biedt de leerlingen naast een cultureel programma, waarbij we voor enkele dagen Bejing en Shanghai bezoeken, ook een belangrijk educatief wetenschappelijk luik aan. We werken rond een gemeenschappelijk wetenschappelijk project waarbij zowel onze leerlingen als de Chinese in de Shaoxing High School een duopresentatie geven over hun respectievelijke onderwerp. Onze leerlingen worden gedurende een week actief ondergedompeld in de Chinese schoolcultuur.

Gedurende deze week logeren de leerlingen bij de familie van hun uitwisselingsstudent. Op die manier proeven onze leerlingen intensief van de Chinese cultuur wat de reis zo’n unieke ervaring maakt.

DELBRÜCK
WINTERSPORT

STUDIEAANBOD

1

1STE GRAAD

Benieuwd naar onze eerste graad? Bekijk hier hoe je kan groeien tot wie je wil zijn!

2

2DE GRAAD

Ontdek onze studierichtingen in de 2de graad!

3

3DE GRAAD

Benieuwd naar ons studieaanbod in de 3de graad?

Wil je je graag inschrijven in het College?